W wydanej współczesnie czyli w dwa wieki póniej książce "Marianna i róże", przedstawiającej dzieje wielkopolskiej ziemiańskiej rodziny, jej zwyczaje i tradycje, spisane z pamiętników Marianny z Malinowskich Jasieckiej dla jej dzieci, zawarty jest opis Warmbrunn (Cieplic l.) z 1895 roku (załączam fragment) oraz opis wycieczek w okolice. Ciekawostką jest, że wówczas poznano z nazwiska autorkę wydanej anonimowo książki pt. "Warmbrunn i Okolice Jego w 38 obrazach zebranych w 12 wycieczkach przez Pielgrzymkę w Sudetach" - Rozalię Saulsonową. Przez całe powojenne lata nie było nic wiadomo kto napisał i wydał ją własnym sumptem, a dopiero pod koniec lat 90 XX wieku autorkę odkrył na nowo Jacek Kolbuszewski. Utarło się błędne przekonanie, że z chwilą "odkrycia" Tatr i Zakopanego, Wielkopolanie nie interesowali się zbytnio Sudetami. Przy czasie przytoczę kolejne dowody zadające kłam temu przekonaniu.
Wielkopolanie a Góry Olbrzymie
Moderatorzy: Borowice.pl, Gawe, Cieslak, wkarkonosze
- Lech
- Odznaka Mała Złota
- Kontaktowanie:
Wielkopolanie a Góry Olbrzymie
Pozdrawiam
Lech Rugała
Lech Rugała
-
- Odznaka Duża Srebrna
"Sudety w literaturze i kulturze polskiej" - akurat w monografii Jacka Kolbuszewskiego nie znalazłem tekstu o zmianie zainteresowań wyjazdami kuracyjnymi Wielkopolan z kierunku cieplicko-karkonoskiego w stronę zakopiańsko-tatrzańską.
W jakich książkach i gazetach utarło się to błędne przekonanie?
Natomiast zasługi Wielkoplan dla rozwoju turystyki górskiej w Zakopanem i Tatrach w czasach TT-PTT - są nie do przecenienia.
W jakich książkach i gazetach utarło się to błędne przekonanie?
Natomiast zasługi Wielkoplan dla rozwoju turystyki górskiej w Zakopanem i Tatrach w czasach TT-PTT - są nie do przecenienia.
Janusz
-
- Spacerowicz
- Kontaktowanie:
Witam wszystkich, Dziękuje Panie Lechu za artykuł, bardzo ciekawy temat. Generalnie mogę powiedzieć, co do Wielkopolski, że sam z niej pochodzę i z przyjemnoscią przeniosłem się w góry Także jesli ktos pyta to mogę potwierdzić, że my Wielkopolanie z przyjemnoscią spoglądamy na południe Polski.
Pasjonat Gór, przeprowadziłem się tutaj niedawno, aby rozpocząć nowe życie http://www.karpacz.net/
-
- Spacerowicz
- Kontaktowanie:
Mieszkałem kiedys obok Jednej bardzo wysokiej górki, która miała może z 10 metrów nad poziomem morza
Pasjonat Gór, przeprowadziłem się tutaj niedawno, aby rozpocząć nowe życie http://www.karpacz.net/
Wróć do „Strona www.wkarkonosze.net”