Z poniższego tekstu (pobranego ze strony: http://www.eksplorator.com/2wyprawa-kozacka.htm ) wynikałoby, że kolejką przewożono kruszywo z kamieniołomu w Kozackiej Dolinie na trasę budowy Drogi Sudeckiej.
Kozacka Dolina - rejon poszukiwań "Złota Wrocławia"
Według informacji operacyjnych zebranych przez grupę eksploratorów z MSW, pod koniec wojny na teren Kozackiej Doliny wjechał transport składający się z kilku ciężarówek. Akcję tą widział lesniczy, który po kapitulacji Niemiec zeznawał w tej sprawie. Według jego relacji samochody miały przyjechać Drogą Sudecką, a następnie pojechały jej niedokończonym odcinkiem. Miały zostać ukryte w jednym z kamieniołomów, w którym wydobywano kruszywo do budowy Drogi. Kiedy w latach 80. przystąpiono do poszukiwań "złota Wrocławia", rejon Kozackiej Doliny był dokładnie penetrowany przez wojsko. Na obszarze jednego z kamieniołomów dokonano dokładnych badań geofizycznych i na podstawie wyników tych prac przystąpiono do działań inwazyjnych. Mimo użycia ciężkiego sprzętu, ładunków wybuchowych i znacznych sił wojska, nie odnaleziono żadnych dóbr. Rejon ten obfituje jednak w interesujące miejsca, które mogą w przyszłosci stać się polem kolejnych prac eksploracyjnych.
Kolejka z Borowic?
Moderatorzy: Borowice.pl, Gawe, Cieslak
- Borowice.pl
- Administrator
- Kontaktowanie:
- m_ajk
- Odznaka Duża Brązowa
- Kontaktowanie:
Re: Kolejka z Borowic?
Mimo przeprowadzki do Łodzi sudeckie tematy ciągle kołaczą mi się w głowie, m.im. ten dotyczący kolejki wąskotorowej.
Przeglądając mapy dostrzegłem także linię kolejki linowej, połączyło to się w całość wraz z tajemniczym obiektem znajdującym się w górnej części Drogi Sudeckiej.
Załączam screen z Sudetów nr 2/2021, w którym opisałem przemyślenia licząc na odzew osób posiadających dostęp do lepszych źródeł.
Przeglądając mapy dostrzegłem także linię kolejki linowej, połączyło to się w całość wraz z tajemniczym obiektem znajdującym się w górnej części Drogi Sudeckiej.
Załączam screen z Sudetów nr 2/2021, w którym opisałem przemyślenia licząc na odzew osób posiadających dostęp do lepszych źródeł.
Wróć do „Turystyka w Borowicach”