Dane ze stacji pogodowej w Borowicach

Moderatorzy: Borowice.pl, Gawe, Cieslak

Awatar użytkownika
Gawe
Administrator
Posty: 359
Rejestracja: ndz gru 05, 2004 6:40 pm
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: Gawe » ndz lut 18, 2007 11:33 am

informacja o opadach nie działa ze względu na brak pomiaru tego czynnika? czy cos się popsuło?
Awatar użytkownika
Dorotka
Odznaka Mała Brązowa
Posty: 112
Rejestracja: czw sty 25, 2007 11:54 am
Lokalizacja: Wrocław/Borowice

Postautor: Dorotka » ndz lut 18, 2007 12:48 pm

Informacje o opadach z powodu silnych wiatrów są przekłamane. Jak tylko zrobi się cieplej zmienimy położenie "deszczomierza" tak, żeby wiatr nie przeszkadzał.
Awatar użytkownika
Borowice.pl
Administrator
Posty: 1564
Rejestracja: wt wrz 05, 2006 8:23 am
Lokalizacja: Borowice
Kontaktowanie:

Postautor: Borowice.pl » ndz lut 18, 2007 1:14 pm

Wyjasnię dokładniej co się dzieje:

1. Wiatromierz i deszczomierz są przykręcone do wspólnego masztu do komina. Jak był bardzo silny wiatr (np. 15-20 m/s) , to ten maszt zaczynał się kołysać, czasami poruszając skrzydełkami deszczomierza i nabijając fałszywe opady. Wniosek racjonalizatorski: postanowiłem maszt ustabilizować drugim ramieniem przytwierdzonym do komina, aby wyeliminować lub ograniczyć błędy pomiarowe. Myslę, że na wiosnę to zrobię. Do tego czasu przy silnych wiatrach nie należy wierzyć olbrzymim opadom i ja takie nienormalnie wielkie opady usuwam, czyli ustawiam na 0.

2. Przez te wiatry centralka zsumowała łącznie 9999 mm opadów i przestała zliczać dalsze opady (to było w styczniu 2007). Zresetowałem sumę opadów na zero parę tygodni temu i od tego momentu wszystko jest dobrze.

3. Jak pada snieg, to na deszczomierzu może się utworzyć pokrywa snieżna, która będzie zliczona dopiero jak ten snieg stopnieje.

4. Wiem, że istnieją czujniki grubosci pokrywy snieżnej, swiatła słonecznego, i wiele innych, ale w mojej stacji tego nie ma. A może w stacji przesieckiej kiedys będzie? W razie czego mogę konsultować.
Awatar użytkownika
Dorotka
Odznaka Mała Brązowa
Posty: 112
Rejestracja: czw sty 25, 2007 11:54 am
Lokalizacja: Wrocław/Borowice

Postautor: Dorotka » ndz lut 18, 2007 1:21 pm

No, po takim dokładnym wykładzie to chyba możesz sobie Tomku przyznać punkt POMÓGŁ :jerk:
...nie Pawełku?
bondido
Odznaka Popularna
Posty: 63
Rejestracja: pt lut 09, 2007 10:57 pm
Lokalizacja: Wrocław :(

Postautor: bondido » ndz lut 18, 2007 2:23 pm

Borowice.pl pisze:Niestety, ale jeszcze nie zrobiłem kamerki internetowej Borowicach. Za to mamy stację pogodową! O!!!


Czy brak kamery na borowice.pl wynika z problemów sprzętowych czy raczej lokalizacyjnych?
Awatar użytkownika
Borowice.pl
Administrator
Posty: 1564
Rejestracja: wt wrz 05, 2006 8:23 am
Lokalizacja: Borowice
Kontaktowanie:

Postautor: Borowice.pl » ndz lut 18, 2007 8:14 pm

Najlepsza lokalizacja borowicka na kamerkę to chyba Limba, która obecnie jest w remoncie.

Inny problem to brak stałego łącza o dużej przepustowosci za rozsądne pieniądze.

W sprawach technicznych próbowałem się czegos bliżej dowiedzieć o kamerce w Idylli w Przesiece, ale nikt mi nic konkretnego nie podpowiedział.
Awatar użytkownika
Gawe
Administrator
Posty: 359
Rejestracja: ndz gru 05, 2004 6:40 pm
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: Gawe » ndz lut 18, 2007 9:50 pm

Borowice.pl pisze:Inny problem to brak stałego łącza o dużej przepustowosci za rozsądne pieniądze.

W sprawach technicznych próbowałem się czegos bliżej dowiedzieć o kamerce w Idylli w Przesiece, ale nikt mi nic konkretnego nie podpowiedział.


a kogo pytałes?

ja mam wiedze teoretyczną bo w sumie nigdy nie widziałem zaplecza tej kamery na żywo

ale z tego co wiem to kamera jest podłączona bezposrednio do routera a ten do neostrady
duża przepustowosć nie jest konieczna bo router robi jakby zdjęcie co 5 minut w formacie jpg (wielkosć niecałe 52kb) i wysyła je do mnie na serwer

strona ustawiona na odswieżanie co 30sek i tak to wszystko działa




a co do stacji pogodowej to chyba odległa sprawa jeszcze..... fundusze nie te
bondido
Odznaka Popularna
Posty: 63
Rejestracja: pt lut 09, 2007 10:57 pm
Lokalizacja: Wrocław :(

Postautor: bondido » ndz lut 18, 2007 10:21 pm

Borowice.pl pisze:(...)
Inny problem to brak stałego łącza o dużej przepustowosci za rozsądne pieniądze.
(...)


Z tego co wyczytałem o Twojej stacji meteo, to wydaje mi się że mógłbys bez inwestowania w nowe łącze uruchomić kamerkę.

Np. takie połączenie:

kamera IP -- (skrętka - do 100m) --> PC -> modem GPRS -> upload na FTP

Upload mógłby być okresowy (np. co godzinę) Zakładając że obraz w rozdzielczosci 320x240 może mieć max. jakies 20KB koszt transmisji wyszedłby wtedy ok. 0,15zł dziennie.

Kamera IP z uploadem na ftp i możliwoscią instalacji na zewnątrz budynku to ok. 400zł na Allegro:

http://www.allegro.pl/item165838249.html
Awatar użytkownika
Borowice.pl
Administrator
Posty: 1564
Rejestracja: wt wrz 05, 2006 8:23 am
Lokalizacja: Borowice
Kontaktowanie:

Postautor: Borowice.pl » ndz lut 18, 2007 10:36 pm

Wszystko się zgadza, tylko widoczek ode mnie z domu jest mniej ciekawy niż ten z Limby.

Co prawda jest widoczny grzbiet Karkonoszy (Œląskie Kamienie), musiałbym wtedy zainstalować jakąs kamerkę z odpowiednim obiektywem przybliżającym. Ze względu na często panującą pogodę w Karkonoszach ten widoczek byłby czasami mleczkiem...

Inne możliwe ustawienie kamery to w kierunku lesniczówki i Wilczaka, mniej, więcej to: http://www.borowice.pl/p/tloj.jpg

Wydaje mi się, że lepiej byłoby zainstalować kamerkę na Limbie.
bondido
Odznaka Popularna
Posty: 63
Rejestracja: pt lut 09, 2007 10:57 pm
Lokalizacja: Wrocław :(

Postautor: bondido » ndz lut 18, 2007 10:47 pm

Borowice.pl pisze:Wszystko się zgadza, tylko widoczek ode mnie z domu jest mniej ciekawy niż ten z Limby.
(...)


:-/

Własnie dlatego pytałem czy większym problemem jest technologia czy lokalizacja.

Jesli masz otwarty 'eter' do Limby to można spróbować kamerę IP z transmisją bezprzewodową. Odległosć chyba nie jest wielka?
Awatar użytkownika
Borowice.pl
Administrator
Posty: 1564
Rejestracja: wt wrz 05, 2006 8:23 am
Lokalizacja: Borowice
Kontaktowanie:

Postautor: Borowice.pl » ndz lut 18, 2007 11:08 pm

Odległosć niewielka i bez specjalnych przeszkód po drodze.

Muszę się spotkać z nowym włascicielem Limby i obgadać sprawę.
Awatar użytkownika
Gawe
Administrator
Posty: 359
Rejestracja: ndz gru 05, 2004 6:40 pm
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: Gawe » ndz lut 18, 2007 11:12 pm

według mnie to widoczek który jest na kamerce ma informować odwiedzającego o tym czy swieci słońce czy pada deszcz/snieg, więc widoki w stronę gór jest srednim pomysłem.

ten który pokazałes jest całkiem całkiem bo widać blisko łąkę, widać niebo itp.

przy czym fajnie też jest jak widać kawałek asfaltu bo na asfalcie najlepiej widać czy jest mokro czy nie

takie moje uwagi
Awatar użytkownika
Borowice.pl
Administrator
Posty: 1564
Rejestracja: wt wrz 05, 2006 8:23 am
Lokalizacja: Borowice
Kontaktowanie:

Postautor: Borowice.pl » wt lut 20, 2007 8:22 pm

Zrobię wizję lokalną pod koniec tego tygodnia i może obok borowickiej stacji pogodowej będzie i kamerka...
Awatar użytkownika
Sylwester
Odznaka Duża Złota
Posty: 664
Rejestracja: ndz wrz 03, 2006 10:05 am
Lokalizacja: Jelenia Góra

Postautor: Sylwester » wt lut 27, 2007 6:18 pm

no Panowie /z całym szacunkiem dla Pań/ jestem pod wrażeniem ... :headbang:
Awatar użytkownika
Cieslak
Moderator
Posty: 1584
Rejestracja: pn gru 06, 2004 12:35 pm
Lokalizacja: Wrocław/Przesieka
Kontaktowanie:

Postautor: Cieslak » wt lut 27, 2007 7:51 pm

Dla Pań? Myslałem, że stacja jest samoobsługowa, a nie prowadzona przez Panie :)

Wróć do „Turystyka w Borowicach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości